Evo zašto je katalonski Moritz dizajniran kao gastronomsko pivo – KRATKI VODIČ
Barcelona je, naravno, jedna od prijestolnica moderne europske gastronomije. Stoga je logično da se Moritz, prvo katalonsko pivo, promovira i kao gastronomsko pivo. U Fàbrici Moritz, novom sjedištu ove obiteljske tvrtke čija se piva odnedavno mogu kupiti u Hrvatskoj (uvoznik je Allez) nalazi se i veliki restoran s navodno najduljim barom u Barceloni.
Čuveni katalonski chef Jordi Vila (Alkimia) kuhanje u Moritzovu restoranu definirao je kao alzaško-katalonski fusion, što obuhvaća gastronomski stil prilagođen pivu, ali se i referira na alsaško porijeklo osnivača Moritza Louisa Moritza Trautmanna. Tipičan primjer alzaško-katalonskog fusiona su s jedne strane različite alsaške kobasice s rastopljenim sirom i kiselim zeljem, a s druge tapasi od iberica i inćuna s romescom, koji se u Fabrici Moritz poslužuju jedni kraj drugih.
U Hrvatskoj ne postoje ni alzaški ni katalonski restorani. Ali, hrvatska ulična i restoranska hrana obiluju masnim elementima. Masni elementi i hrskave teksture spadaju među ključne razloge zbog kojih se pojedino pivo slaže s pojedinim jelom (premda postoje i iznimke kao u slučaju slaganja piva s biftekom). Evo kratkog gastronomskog vodiča za pojedine vrste Moritza .
1. Moritz 7 (maltirani gusti blago gorki pilsner)

Ovdje je glavni kriterij slaganja svježina i rezanje masnoće.
- Pizza Margherita
- Pizza s pancetom i vrganjima (ovaj pairing možete kušati u Franko’s Pizza&Baru koji drži Moritz)
- Cheeseburger
- Curry s kokosovim mlijekom
- Trgana svinjetina
- Kulen

- Pršut
- Jaja na oko s pancetom, fritaja s pancetom ili pršutom
- Bečki ili zagrebački
- Pohana piletina
- Pohane srdele
- Različite tempure
2. Red IPA (umjereno gorka IPA s nijansama karamela)

Kod slaganja s IPA-om vodimo se kriterijima gorko-slatkog okusa i svježine. Naglašeni, specifični okus ovog piva traži kompleksniju hranu.

- Pizza s kobasicama.
- Pizza s bresaolom ili jačim salamama poput veprove il srneće
- Pljeskavice, ćevapi
- Arancini
- Dimljeni losos
- Springrolls
3. Epidor (moćno baršunasto tamno pivo s nešto više alkohola)

Epidor je i okusom i teksturom izrazito bogato pivo, koje se dobro slaže s klasičnim velikim restoranskim jelima
- Krvavi biftek
- Pečeni losos
- Steak od tune
- Sashimi i nigiri od tune
- Carbonnade

- Gulaš od divljači
- Pašticada
- Janjeće kobasice
- Janjeći kotleti
- Velika pečenja


